6 tips voor het kiezen van de juiste inlegzool

6 tips voor het kiezen van de juiste inlegzool

Waar sommige schoenen een vast voetbed hebben, ligt er in andere weer een uitneembare inlegzool. De losse inlegzool of het vaste voetbed bieden vaak niet het comfort dat je nodig hebt tijdens een lange werkdag, een wandeltocht of andere dagelijkse bezigheden. Als je voetproblemen hebt bijvoorbeeld of met elektriciteit werkt bieden speciale  inlegzolen of steunzolen je net dat beetje extra ondersteuning, comfort en schokdemping dat je dan nodig hebt.


Welke inlegzool past bij mij? 6 punten om bij stil te staan:

1. Steun op de plaatsen waar het nodig is

Een 'gezonde' voet heeft goed grondcontact met de hiel, de middenvoet en de voorvoet. De middenvoet maakt aan de linkerkant geen contact met de grond. Om je voeten de ondersteuning te geven op de plaatsen waar dat nodig is bieden standaard inlegzolen voldoende ondersteuning aan achter-, midden- en voorvoeten bij alledaags gebruik. Bij voetproblemen raden we aan om steunzolen te kopen of te laten aanmeten bij een podoloog of een orthopedische schoenmaker. Steunzolen zorgen voor een betere drukverdeling en drukontlasting en kunnen onnodige spierpijn voorkomen. Enkele veel voorkomende voetproblemen zijn:

  • Holvoet: Een holvoet is te herkennen aan de hoge wreef, waardoor de middenvoet geen contact heeft met de ondergrond. Holvoeten veroorzaken vaak lage rugpijn en nekklachten die verergeren tijdens het lopen en afnemen bij rust.
  • Platvoet: Bij platvoeten rust het middengedeelte van de voet vrijwel geheel op de grond. Platvoeten die naar binnen staan overproneren en platvoeten die naar buiten staan onderproneren.
  • Doorgezakte voorvoet: Bij doorgezakte voorvoeten staan je tenen gespreid en wordt de voorvoet breder. De drukverdeling klopt dan niet meer en je hebt waarschijnlijk last van een scherpe brandende pijn onder en boven de bal van je voet of eeltvorming, blaren en likdoorns op deze plaatsen.

Andere voorbeelden van voetproblemen waarvoor steunzolen kunnen helpen zijn:

  • hielspoor
  • gescheurde enkelband of achillespees
  • spierverkrampingen in de kuit

2. Schokdemping door inlegzolen tijdens het staan en lopen

Als schoenen te plat zijn kunnen de schokken van elke stap doordringen tot in je knie en soms zelfs tot en in je nek. Inlegzolen met een antischok systeem in je werkschoenen of werklaarzen,  kunnen dan je loopcomfort aanzienlijk verhogen. Kijk dus ook op de verpakking of in de beschrijving van het product of de inlegzolen van je keuze deze schokabsorberende eigenschappen hebben.

3. Goede vochtopnamecapaciteit van inlegzolen

Een grote vochtopnamecapaciteit helpt tegen zweetvoeten. Inlegzolen zijn daarom vaak geheel van leer gemaakt. Kunststof inlegzolen zullen meestal voorzien zijn van een dun laagje leer. Leer is een natuurproduct met karakteristieke eigenschappen die geen enkel synthetisch product kan evenaren. Zo vormt leder zich geheel naar je voet en 'ademt' het beter.

4. Antibacterieel, ademend en antischimmel

Als je snel last hebt van zweetvoeten kan je het beste inlegzolen in je werkschoenen of wandelschoenen dragen van ademend, sneldrogend materiaal. Inlegzolen met antibacteriële en antivoetschimmel eigenschappen kunnen ook nare zweetvoeten geurtjes voorkomen.

5. Gel inlegzolen

Gel inlegzolen hebben pijn- en drukverminderende eigenschappen. Heel prettig bij bijvoorbeeld achillespees- en hielspoorklachten zijn (3/4) gel inlegzolen, hielspoorkussens en hielspoor cups. Hielspoorcups verminderen druk op achillespees waardoor deze sneller kan herstellen.

6. Extra ESD- bescherming in inlegzolen

ESD staat voor Elektro Static Discharge. Deze extra bescherming is nodig als je op plaatsen met elektronische onderdelen werkt of wanneer er een verhoogd risico is op brand- en explosiegevaar. De ESD-functie in inlegzolen zorgt voor een continue geleiding van de elektrostatische lading naar de geaarde bodem. Antistatische inlegzolen zijn uitgerust met een elektrische weerstand die hoog genoeg is om elektrische ontlading te voorkomen en laag genoeg om statische lading af te voeren. Hiermee zijn antistatische inlegzolen een onmisbare aanvulling op ESD-werkschoenen. Inlegzolen ter voorkoming van statische elektrische lading zijn te herkennen aan te herkennen aan het geel/zwarte ESD label.


Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.