Hoe comfortabel je werkschoenen of werklaarzen ook zitten, na een lange zware werkdag schop je ze waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk uit. Maar laat je ze dan alsjeblieft niet in een hoek liggen. Neem even de tijd om ze te ‘vertroetelen’. Goed onderhoud verlengt de levensduur namelijk aanzienlijk. Ze blijven dan langer mooi, comfortabel en waterdicht, waardoor je uiteindelijk goedkoper uit bent. Hier een aantal tips om je werkschoenen langer mee te laten gaan.
1. Gebruik een schoenlepel
Open bij het aantrekken altijd eerst de sluiting zover mogelijk en gebruik een schoenlepel. Zo voorkom je dat de hielen van je werkschoenen slap worden en snel slijten. Een schoenlepel koop je al voor een paar euro, maar kan je helpen voorkomen dat je werkschoenen snel slijten op essentiële plaatsen. Wanneer de hiel kapot gaat door verkeerd aan- en uittrekken van je werkschoenen, is het vaak voordeliger om nieuwe werkschoenen te kopen dan het te laten herstellen. Dus pak die schoenlepel en trek je werkschoenen aan met een beetje aandacht, je moet er tenslotte de hele dag op lopen.
2. Gebruik werkschoenen waar ze voor bedoeld zijn
Gebruik je werkschoenen alleen waarvoor ze bedoeld zijn. Gebruik ze dus niet als hamer of voor zwaardere werkomstandigheden dan waarvoor ze geschikt zijn. Dit klinkt misschien als een schot voor open doel, maar je wilt niet weten hoe vaak wij klanten in de winkel krijgen met kapotte werkschoenen door verkeerd gebruik. Ook werkschoenen met een verkeerde normering voor de omstandigheden geven problemen die eenvoudig te voorkomen zijn. De meest verkochte genormeerde werkschoenen zijn S1P werkschoenen en S3 werkschoenen. Bekijk hier een overzicht van normeringen voor werkschoenen.
3. Koop 2 paar werkschoenen
Koop bij voorkeur twee paar werkschoenen tegelijkertijd. Dit lijkt duurder, maar uiteindelijk ben je juist goedkoper uit. Nu kan je namelijk telkens één paar werkschoenen rustig laten herstellen en drogen. Het duurt minstens 24 uur voordat je werkschoenen weer volledig droog zijn na een dag werken dus hier dient rekening mee gehouden te worden. Zijn je werkschoenen erg nat geworden, dan duurt het nog langer voordat ze droog zijn.
4. Laat werkschoenen goed drogen
Je werkschoenen gaan langer mee als je ze na elke werkdag minstens 24 uur laat drogen. Als je bezwete werkschoenen niet laat drogen, slaan ze wit uit en gaan ze stinken door ophoping van bacteriën. Uiteindelijk wordt dan de binnenkant van je werkschoenen hard en oncomfortabel. Je zult het ongetwijfeld met ons eens zijn dat stinkende werkschoenen nou ook niet bepaald een visitekaartje zijn voor jouw bedrijf of het bedrijf waarvoor je werkt.
5. Gebruik schoenspanners
Laat je veiligheidsschoenen tijdens het drogen met schoenspanners erin gedurende 24 uur in een schoenendoos op een droge plek rusten. Je werkschoenen kunnen weer de juiste vorm aannemen en het gebruik van schoenspanners voorkomt bovendien scheuring op plekken die veel buigen tijdens het lopen en knielen.
6. Draag nooit natte werkschoenen
Zijn je werkschoenen nat geworden? Laat ze dan eerst goed drogen voordat je ze weer aantrekt. Doe je dit niet, kan het materiaal na verloop gaan scheuren of droogplekken gaan vertonen. Zonde, je werkschoenen zullen niet lang meegaan en het dragen van natte schoenen is bovendien oncomfortabel voor je voeten.
7. Niet drogen bij de verwarming of in de zon
Zet werkschoenen NOOIT bij een warmtebron zoals een verwarming of in de zon. Door deze directe warmte droogt het leer uit en kunnen je werkschoenen gaan scheuren. Wil je ze toch sneller droog hebben, vul ze dan met proppen krantenpapier. Haal eerst de inlegzolen en veters eruit. Vervang de proppen net zolang tot je werkschoenen droog zijn.
8. Kies voor ademende voering
Heb je snel last van zweetvoeten? Let dan bij aankoop op de voering van de gewenste werkschoen: Werkschoenen met een volledig leren binnenkant, Gore-tex® of Cambrelle® 'ademen’ beter en daardoor zal je hierin minder last van vocht en zweetophoping hebben. De werkschoenen in ons assortiment van o.a. Grisport en Redbrick zijn gemaakt van de beste materialen.
- Gore-Tex® is een soort flinterdun membraan die veiligheidsschoenen sterk waterafstotend en ademend maken. Veelal worden werkschoenen met een GoteTex® voering te weinig onderhouden omdat men denkt dat je er niets op mag aanbrengen. Na verloop van tijd kan het Gore-Tex membraan toch verstopt raken door de zoutkristallen uit je zweet en moet het gereinigd worden. Dit merk je doordat je sneller klam aan gaan voelen. Om het membraan te reinigen vul je je werkschoen met lauwwarm water met een klein beetje azijn en een druppeltje vaatwasmiddel. Laat dit ongeveer tien minuten staan en giet het water uit je werkschoen. Spoel je werkschoenen nog een keer om met lauwwarm water en laat ze op de hierboven beschreven manier drogen. Gebruik voor Gore-Tex® voeringen verder alleen onderhoudsmiddelen die worden aanbevolen door Gore-Tex®. Deze onderhoudsmiddelen garanderen een goede werking van het membraan en een goede vochtafvoer van binnen naar buiten.
Let op: Draag in schoenen met een Gore-Tex voering geen katoenen sokken, want die slorpen nattigheid op en geven het niet af. - Cambrelle® is een synthetisch non-woven textiel. Cambrelle® is sterk vochtabsorberend, geurvretend en ademend. In tegenstelling tot leer droogt Cambrelle® sneller waardoor het minder gevoelig is voor schimmelvorming.
- Leer is een natuurproduct met karakteristieke eigenschappen die geen enkel synthetisch product kan evenaren. Zo vormt leder zich geheel naar je voet, ademt het en werkschoenen met een leren voering zullen gemiddeld een aanmerkelijk langere levensduur hebben.
9. Maak je werkschoenen schoon
Erg vuile werkschoenen moet je ‘bevrijden’ van hun vuil. Dit doe je door ze met lauw water of een schoenreinigingsmiddel schoon te borstelen. Het leer is nu weer luchtig en kan weer ‘ademen’.
10. Verzorg het leer na het schoonmaken
Alleen schoonmaken is niet voldoende. Door het vuil en het water zijn namelijk de conserverende substanties uit het leer ‘gewassen’, waardoor het leer broos wordt en gaat scheuren. Met een leercrème, wax of ledervet kan je deze substanties in het leer terugbrengen. Smeer of wrijf de crème in met een borstel of doek en laat de wax nog enige tijd inwerken.
11. Vet elke maand je werkschoenen in
Glad en gewaxt leer is resistenter tegen water en vuil en makkelijker te onderhouden. Vet daarom je werkschoenen altijd één á twee keer per maand in, ook als ze niet vies geworden zijn.
12. Impregneer het leer
Leer is een natuurproduct en heeft de neiging om vocht op te ‘slurpen’. Natte werkschoenen zijn koud, zwaar en zeer onplezierig om te dragen. Om te voorkomen dat het leer zich niet meer volzuigt met water, maar wel blijft ademen, moet je je werkschoenen impregneren met een impregneerspray. Doe dit in ieder geval na elke reinigingsbeurt en anders minstens één keer per maand. Houdt de spuitbus op ca. 35 cm afstand van je werkschoenen, en pas op dat je de drijfgassen niet inademt. Let op:
- De impregnatie is pas na 24 uur volledig actief
- Gebruik altijd eerst de impregneerspray en vet daarna pas je werkschoenen weer in. Impregneervloeistof trekt namelijk niet door deze ietwat vettige laag heen.
13. Ga naar een gespecialiseerde schoenmaker
Laten er na verloop van tijd toch stiksels van je werkschoenen los of wordt het tijd voor een nieuwe zool? Ga dan niet naar een standaard schoenmaker, maar naar een schoenmaker die gespecialiseerd is in werkschoenen. De kans bestaat anders dat je veiligheidsschoenen niet meer voldoen aan de benodigde Europese normering.
Toe aan nieuwe werkschoenen?
Hebben onze tips allemaal niet geholpen of was het al te laat om er nog iets aan te doen? Geen probleem, we hebben een ruim assortiment werkschoenen voor elke smaak en wens. Zo bieden wij bijvoorbeeld lichte werkschoenen, werksneakers en ESD-werkschoenen, maar ook een ruim assortiment werklaarzen. Om helemaal lief te zijn voor je voeten, gebruik je werksokken in je werkschoenen of werklaarzen.