Kokskleding: 4 geheimen die u nog niet wist

Kokskleding: 4 geheimen die u nog niet wist

Bij Unishore Workwear vindt u een uitgebreid assortiment kokskleding. Omdat we naast product advies ook handige tips en weetjes met u willen delen, gingen we voor u op zoek naar de 'geheimen van kokskleding'. Vandaag delen we onze bevindingen met u.

Koksbuis

Weet u waarom een koksjas een koksbuis heet? Geloof het of niet, maar voor dit geheim hebben we geluisterd naar een radiofragment

Koksbuis

van Wekker-Wakker van Omroep Max. In dit fragment legt Carolina Verhoeven, culinair etnoloog en oprichter van de Academie Culinaire Historie, uit dat dit eigenlijk best wel simpel is. Het antwoord ligt in de historie van het jasje.

Vroeger werd een koksbuis van een dubbele laag katoen gemaakt om de kok te beschermen tegen de hitte van het fornuis. De dubbele wand werd ook wel beschouwd als dubbele buis. Daarnaast betekent het Franse woord “blouse” ook wel “stofjas”. Door de dubbele mantel en de benaming is het woord getransformeerd naar “koksbuis”.

Flap en knopen van een koksbuis

Tegenwoordig wordt de flap van een koksbuis beschouwd als mode-element. Vroeger (en dit kan natuurlijk nog steeds) werd de flap aan de voorkant omgedraaid wanneer hij onder de vlekken zat en werd deze met de knopen weer vastgezet. Zo ziet uw koksbuis er eenvoudig en snel weer netjes uit.

Naast het bevestigen van de flap hadden de knopen ook nog een ander nut: ze gaven vaak de rang aan van de kok. Hoe meer knopen, hoe hoger de rang in de keukenbrigade.

Koksmuts

Vandaag de dag zie je de hoge koksmuts niet meer zo vaak. Maar oorspronkelijk stond de lengte van de koksmuts gelijk aan het aantal knopen: hoe hoger de muts, hoe hoger de status.

Daarnaast beschikt een koksmuts ook over plooien. Ook deze zaten er vroeger niet voor niets in. Elke plooi stond vroeger voor het aantal gerechten dat je kon bereiden met eieren. Dus 100 plooien betekende 100 gerechten.

Tegenwoordig is het argument voor het gebruiken van een muts vooral het verzorgen van hygiëne in de keuken en geen statussymbool. Daarom zien we nu voornamelijk praktische, nette koksmutsen van kleiner formaat in plaats van de hoge koksmutsen.

Sloof vastknopen

De sloof wordt vaak verkeerd geknoopt. Officieel hoort de knoop van het schort niet zichtbaar te zijn, maar vaak ziet u de knoop

Sloop vastknopen

gewoon zitten. Vanzelfsprekend wilt u dat de sloof goed vastzit, maar de truc zit hem in het niet te strak knopen van het schort.

Hoe pak je het knopen dan aan? Zorg ervoor dat er ongeveer 5 cm ruimte boven het koord uit komt, zodat u deze kunt omslaan. Sla hem vervolgens uit over het koord en de knoop heen naar de buitenkant. Zo krijgt u aan de bovenkant een nette dubbele rand zonder knoop. Zorg ook dat u de knoop hieronder plaatst. C'est ça!

Wilt u meer informatie over kokskleding van Unishore Workwear of wilt u een bestelling bij ons plaatsen? Bekijk dan onze gehele collectie aan kokskleding & horecakleding  of neem vrijblijvend contact met ons op.

Borduren of bedrukken van uw kokskleding

Kokskleding met een logo erop geborduurd of bedrukt geeft een professionele uitstraling, is herkenbaar, representatief en draagt bij aan een sterk imago. Unishore Workwear heeft jarenlange ervaring met het borduren en bedrukken van kokskleding en ander bedrijfs- en werkkleding. Meer weten? Neem contact op of vraag een offerte aan.

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.