Hoe koud het ook is, als je veel beweegt of hard aan het werk bent kan zweet je ergste vijand worden. Om je lichaam toch op temperatuur te houden kun je onder je gewone (werk-) kleding een thermische basislaag dragen. Thermo-ondergoed en thermokleding sluit aan op uw lijf en voelt daardoor aan als een tweede huid. De vochtregulerende, ademende en antibacteriële eigenschappen van kwalitatieve thermokleding zorgen ervoor dat je droog en fris blijft. Waar nodig is de stof op bepaalde plaatsen extra versterkt. Er zijn 2 zaken waar je extra op moet letten bij de aanschaf. Wij hebben ze hier voor u toegelicht.
1. Van welk materiaal is het thermo-ondergoed of thermo-onderkleding gemaakt? Van wol, synthetisch of gemengd materiaal?
Thermo-ondergoed en thermo-onderkleding kan gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder wol, synthetische stoffen of gemengd materiaal. Steeds meer mensen ontdekken de Merino wollen onderkleding. Het natuurlijke wol van het Merino schaap is één van de fijnste diervriendelijk geproduceerde wolsoorten en geeft een heel behaaglijk gevoel zowel in de zomer als in de winter, zowel tijdens het werk als tijdens de gewone dagelijkse bezigheden of tijdens wintersport of stevige wandeling.
Voordelen van Merino wollen thermo-ondergoed en thermo-onderkleding ten opzichte van synthetisch thermisch ondergoed:
- Merino wollen thermo-ondergoed en thermo-onderkleding gaat niet ruiken of stinken. Het houdt geen bacteriën vast die anders zouden zorgen voor de onaangename geurtjes. Je hangt de kleding gewoon even aan de waslijn om te luchten en je hebt weer een fris thermoshirt tot je beschikking. Zo’n Merino wollen thermoshirt kun je zo dus makkelijk 5 dagen achter elkaar aan zonder dat mensen met een grote boog om je heen gaan lopen.
- Natuurlijk was je het thermisch ondergoed zo nu en dan. Dit kan met de hand of in de machine op een speciaal wolwasprogramma. Daarna aan de waslijn laten drogen en je thermo-ondergoed is weer schoon, droog en fris.
- Merino wol is een 100% natuurlijk product en is daardoor van nature in staat om zich goed aan te passen aan het klimaat van je lichaam. Het ademt goed en ventileert, waardoor het je verkoeling geeft als het warm is en op temperatuur houdt als het koud is.
- Thermo-ondergoed en thermo-onderkleding van wol is slijtvaster en dus duurzamer dan synthetische varianten.
- Thermo-ondergoed en thermo-onderkleding van Merino wol kriebelt niet!
Nadeel van Merino wollen thermo-ondergoed en thermo-onderkleding ten opzichte van synthetische varianten
Door de dichtheid van de Merino wol vezel is deze wat dikker, stugger en minder technisch dan een industriële vezel en hierdoor droogt het minder snel dan polyester of polypropyleen. Dit nadeel is echter te verwaarlozen; een natuurlijk product draagt nu eenmaal fijner omdat het beter ‘samenwerkt’ met je lichaam.
Voordeel synthetisch thermo-ondergoed en thermo-onderkleding:
Thermokleding van polyester of polypropyleen is zo ontworpen dat het geen zweet vast wil houden en het zal proberen het zweet zo snel mogelijk naar buiten toe af te voeren waar het kan verdampen.
Nadeel synthetische thermokleding:
Als je gaat zweten zul je merken dat het zweet van het lichaam de thermokleding nat maakt. Synthetisch thermo-ondergoed en thermo-onderkleding die nat is probeert je lichaam dus droog te houden, maar is niet in staat om je lichaam tegelijkertijd goed te isoleren. Het gevolg is dat je lichaam droog blijft, maar minder warm wordt gehouden.
De grote voordelen van gemengd thermo-ondergoed en thermo-onderkleding
Thermisch ondergoed van gemengd materiaal, dus een mengsel van synthetisch materiaal én Merino wol combineert de beste eigenschappen van beide materialen: aan de binnenzijde van de thermokleding zit direct op de huid het Lifa® Stay-Dry materiaal en aan de buitenzijde zit Merino wol. Door gebruik te maken van een holle Lifa T3 vezel en Merino wol wordt de vacht van een poolbeer nagebootst. Zeer effectief voor koude temperaturen waarbij isolatie en vochtafvoer een grote rol spelen. Het super snel drogende en lichtgewicht Lifa® Stay-Dry materiaal ventileert bij overmatige hitte en voert zweet en vocht op de huid af naar de bovenliggende kledinglaag. Wanneer Lifa in aanraking komt met vocht (water of zweet) zal het direct proberen het vocht af te voeren naar buiten toe. Daar krijgt het de kans om te verdampen in de buitenlucht, óf het wordt opgenomen door de volgende laag kleding. Hierdoor voorkom je dat je lichaam afkoelt door verdamping van vocht.
2. Aan welke Europese normeringen moet thermische werkkleding voldoen?
Thermische werkkleding voor het werken in extreme hitte: alleen als thermische werkkleding vereist is voor het werken in extreme hitte moet het voldoen aan de Europese normeringen EN 1149, EN16112 en IEC61482. Deze thermo onderkleding is dan dus antistatisch volgens normering EN 1149, beschermt tegen hitte en vlammen volgens normering EN 16112 en beschermt tegen gevaren van een elektrische boog volgens normering en IEC61482. Het gaat dan niet meer alleen om bescherming van je romp met een T-shirt, maar ook om hoofd- en nekbescherming. U vindt dit soort thermische werkkleding bijvoorbeeld in de Helly Hansen Fakse collectie. De collectie bestaat uit zeer uiteenlopende soorten thermo onderkleding, waaronder een thermische polosweater, thermo T-shirt, thermo lange onderbroek en een thermo balaclava.
Thermische kleding voor het werken in koude omgevingen: vooral thermisch ondergoed van Merino wol is geschikt voor koude werkomgevingen. Merino wol is namelijk een 100% natuurlijk product en is daardoor van nature in staat om zich goed aan te passen aan het klimaat van je lichaam. Het ademt dus goed en het ventileert. Het geeft je dus verkoeling als het warm is en houdt je op temperatuur als het koud is. Een aantal voorbeelden zijn de HH Lifa Merino Crewneck 75106, HH Lifa Merino Half Zip 75107 en de HH Lifa Merino Pants 75506. Synthetische varianten zijn onder meer de HH Lifa Crewneck 75105, HH Lifa Half Zip 75109 en de HH Lifa Pants 75505.
Bekijk hier het gehele assortiment thermo-ondergoed en thermo-onderkleding van Helly Hansen