Als zelfstandige in de bouw of kluswereld, groot of klein, is het belangrijk om niet alleen te focussen op de kwaliteit van je werk, maar ook op je persoonlijke veiligheid en comfort. Goede werkkleding en schoenen zijn cruciaal, niet alleen voor je eigen bescherming, maar ook voor je professionaliteit en uitstraling naar klanten toe. Hier zijn enkele belangrijke tips waar je als kleine zelfstandige klusjesman op moet letten bij het kiezen van je werkkleding en schoenen.
Kies voor duurzaamheid en comfort.
Werkkleding moet comfortabel zijn maar ook duurzaam. Kies materialen die slijtvast zijn en bestand tegen de ruwe omstandigheden op de werkplek. Stoffen zoals dik katoen, canvas of denim zijn robuust en bieden langdurige bescherming. Zorg er ook voor dat de kleding genoeg zakken heeft voor gereedschap en kleine benodigdheden.
Wees voorbereid op alle weersomstandigheden.
Als bouwprofessional ben je vaak buiten en blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden. Zorg voor waterdichte of waterafstotende jassen voor regenachtige dagen, ademende kleding voor warm weer en geïsoleerde lagen voor de kou. Een goede regenjas en thermische kleding zijn essentieel in het koudere seizoen.
Veiligheid eerst: kies de juiste schoenen.
Veiligheidsschoenen zijn een must in de bouw- en klusbranche. Kies schoenen met stalen neuzen of composietmateriaal dat je tenen beschermt tegen vallende voorwerpen. Zorg ook dat ze slipvast zijn om uitglijden op gladde oppervlakken te voorkomen
Investeer in kwalitatieve werkbroeken.
Speciale werkbroeken met versterkte naden en kniebeschermers zijn een goede investering. Ze bieden niet alleen extra bescherming maar zorgen ook voor comfort tijdens het knielen en buigen. Overweeg broeken met verwijderbare kniebeschermers voor extra gemak. Holsterpockets zijn handig om je gereedschap bij de hand te hebben.
Let op de pasvorm.
Zorg dat je werkkleding goed past. Te losse kleding kan gevaarlijk zijn rond draaiende machines, terwijl te strakke kleding je bewegingsvrijheid kan beperken. Een goede pasvorm zorgt voor comfort en veiligheid gedurende de hele werkdag.
Lange mouw of korte mouw.
Dat is persoonlijk bij kouder weer wordt vaak voor de sweater gekozen en zomers voor een T-shirt. Eigenlijk kan er heel veel als je je er maar prettig in voelt. Werk je veel buiten in de zon dan is UV werende kleding een aanrader.
Onderhoud je uitrusting.
Goede werkkleding en schoenen zijn een investering. Zorg ervoor dat je ze goed onderhoudt door ze regelmatig te reinigen en te controleren op slijtage. Vervang schoenen en kleding wanneer ze tekenen van ernstige slijtage vertonen. Vaak adviseren wij twee paar schoenen. Die je om en om draagt. Zo kan de schoen rustig uitademen en drogen, dit is beter voor de gezondheid van de voeten. Schaf meerdere kledingstukken aan vooral de tops. Iedere dag fris op de bouwplaats en bij de opdrachtgever laat een zeer goede indruk achter.
Personaliseer je werkkleding.
Overweeg om je bedrijfslogo of naam op je kleding te laten borduren. Dit verhoogt niet alleen je professionaliteit, maar helpt ook bij het bouwen van je merk en maakt je makkelijker herkenbaar voor klanten.
Gebruik high-visibility kleding waar nodig.
Op bepaalde werklocaties kan het essentieel zijn om goed zichtbaar te zijn. High-visibility (hi-vis) kleding is dan onmisbaar. Deze kleding is vooral belangrijk als je langs de weg werkt of op plaatsen waar zware machines worden gebruikt.
Door te investeren in de juiste werkkleding en schoenen, zorg je niet alleen voor je veiligheid en comfort, maar verhoog je ook je efficiëntie en professionaliteit op de werkvloer. Denk eraan, als zelfstandige ben je het gezicht van je bedrijf, dus is het belangrijk om professioneel voor de dag te komen. Kies slim en werk veilig!
Naast kleding zijn er ook veel persoonlijke beschermingsmiddelen afgekort PBM’s die in de bouw worden gebruikt.