Veilige werkkleding in de bouw: hier moet je op letten

Veilige werkkleding in de bouw: hier moet je op letten

Iedere werkomgeving brengt gevaren met zich mee. Gelukkig zijn er veel regels en protocollen om ervoor te zorgen dat het risico op eventuele ongelukken flink beperkt wordt. Een van die maatregelen is het dragen van de juiste werkkleding.

Werkkleding voor in de bouw hebben een belangrijke eigenschap: bescherming bieden. Een werkbroek moet tegen een stootje kunnen, maar ook comfortabel zijn. Dit geldt uiteraard ook voor T-shirts en polo's. Het moet enerzijds functioneel zijn door je te beschermen tegen de kou of een ademende werking bieden. Anderzijds moet het prettig zitten en representatief zijn. Maar ben je zelf wel optimaal beschermd tegen alle gevaren?

Werkschoenen

Goede veiligheidsschoenen of werklaarzen bieden je voeten bescherming tegen val-, stoot- en snijschade. Een zware balk bijvoorbeeld die op je voet valt kan vervelende breuken tot gevolg hebben waardoor je misschien niet meer zou kunnen werken. Daar zit uiteraard niemand op te wachten. Met de juiste schoenen kun je dit soort problemen dus voorkomen. De meest gekozen werkschoenen hebben een S3-normering, waarbij je voor vele potentiële gevaren beschermd wordt. Bekijk hieronder onze aanraders voor S3 werkschoenen.

 

Werkschoenen voor in de bouw

PBM's

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) zijn bijvoorbeeld gehoorbescherming, werkhandschoenen of hoofdbescherming. PBM's behoren ook tot de basisuitrusting en zijn onmisbaar om veilig te kunnen werken. Hieronder een aantal van onze aanraders.

 

PBM's voor in de bouw

Werkbroeken

De ideale werkbroek voor in de bouw zit comfortabel, is slijtvast en functioneel. Je kunt hierbij denken aan een werkbroek met genoeg zakken voor het opbergen van je gereedschappen. Zo heb je altijd je handen vrij als dat nodig is. Werkbroeken die wij hiervoor aanraden zijn bijvoorbeeld werkbroeken met Cordura (slijtvast, duurzaam materiaal) en werkbroeken met stretch (voor extra comfort). Daarbij is het ook fijn om kniezakken te hebben, zodat je pijnloos op je knieën kunt zitten als dat nodig is. Bekijk hieronder de aanraders voor werkbroeken in de bouw. 

 

Werkbroeken voor in de bouw

Shirts, sweaters en jassen

Wanneer je in de bouw werkt is het belangrijk je romp goed warm te houden, zeker wanneer het buiten fris is. Een misverstand is dat dikke werkkleding de beste optie is voor koude omstandigheden. Het meerlagensysteem is echter de beste keuze. De verschillende lagen hebben ieder een unieke functie. Hier heb je voor nodig:

  • Thermo-onderkleding: dit heeft een sterk ademende werking en zorgt dat transpiratievocht snel wordt afgevoerd.
  • Isolerende tussenlaag: bijvoorbeeld een T-shirt, polo of sweater. Deze tussenlaag zorgt ook dat het transpiratievocht goed kan worden afgevoerd.
  • Een werkjas: bescherming tegen het weer. Met een softshell jack zit je goed voor gematigd koude temperaturen, lichte regen en sneeuwval. Iets warmers nodig? Dan kun je dit combineren met een goede winterjas. Deze is geschikt voor zwaarder weer en koudere temperaturen.

 

Bovenkleding voor in de bouw

 

High visibility werkkleding

Voor sommige werkzaamheden in de bouw is het een vereiste om high vis werkkleding te dragen. Deze kleding voldoet dan aan de EN ISO 20471 norm. Dit wordt ook wel signalisatiekleding genoemd. Hierbij is er vaak keuze uit drie verschillende kleuren: geel, oranje en rood. 

 

High visibility werkkleding voor in de bouw

Vereisten

De eerder genoemde voorbeelden zijn vanzelfsprekend niet voor iedereen noodzakelijk. Controleer daarom altijd binnen jouw branche en werkzaamheden welke onderdelen op het gebied van veiligheidskleding vereist zijn. Zo voorkom je dat je onnodig risico loopt en ben je altijd goed beschermd! Wens je advies te krijgen bij het kiezen van de juiste werkkleding? Neem gerust contact met ons op via de chat op de site, per mail (info@unishorebedrijfskleding.nl) of bel 0223-661300.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.