Veiligheidsbril: welke soorten veiligheidsbrillen zijn er?

Veiligheidsbril: welke soorten veiligheidsbrillen zijn er?

Ons zicht is een kostbaar, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar zintuig. Zo vinden jaarlijks vele ongevallen plaats met permanente schade aan het gezichtsvermogen als gevolg. Het is dus belangrijk om een geschikte veiligheidsbril te dragen tijdens werkzaamheden waarbij je risico loopt op oogschade. Welke gevaren kunnen schade aan jouw ogen veroorzaken en welk type veiligheidsbril draag je om bescherming te bieden tegen welke risico's? Lees het in dit artikel.

Gevaren die kunnen leiden tot oogschade

Er zijn diverse gevaren die kunnen leiden tot oogschade. Deze risico's zijn ingedeeld in 3 verschillende risicogroepen; oogschade door mechanische gevaar, oogschade door chemisch of biologisch gevaar en oogschade door optisch gevaar. Veiligheidsbrillen voorkomen schade aan de ogen en het gezichtsvermogen door te beschermen tegen deze risico's.

Oogschade door mechanisch gevaar:

Dit is het meest voorkomende risico voor oogschade en is dan ook verantwoordelijk voor vele gevallen van oogbeschadiging per jaar. Mechanisch gevaar houdt in dat je tijdens de werkzaamheden het risico loopt om kleine vaste deeltjes, zoals splinters of stof in je ogen kunt krijgen die schade toe kunnen brengen aan je ogen en gezichtsvermogen. Veiligheidsbrillen voorkomen dat je oogschade oploopt door mechanisch gevaar.

Oogschade door chemisch of biologisch gevaar:

Voorbeelden van chemisch of biologisch gevaar zijn spetters van gevaarlijke stoffen, zoals zuren, oplosmiddel en gassen. Wanneer deze chemische of biologische stoffen in je ogen terecht komen, is dit schadelijk voor je ogen en gezichtsvermogen. Door oogbescherming te dragen die beschermt tegen deze risico's, zoals een ruimzichtbril, kun je je veilig uw werk uit blijven voeren.

Oogschade door optisch gevaar:

Optisch gevaar houdt in dat je risico loopt je ogen en/of gezichtsvermogen te beschadigen door te kijken in fel licht van bijvoorbeeld lasers, of infrarood en ultraviolet licht. Een voorbeeld van een beschadiging door optisch gevaar zijn bijvoorbeeld lasogen, waarbij het hoornvlies is beschadigt door het UV-licht tijdens het lassen. Maar lasogen kunnen ook veroorzaakt worden door je lange tijd in de zon te bevinden, zoals op een skipiste. Door het dragen van een lasbril voorkom je schade aan je ogen door optisch gevaar.

Verschillende typen veiligheidsbrillen

Om schade aan je ogen te voorkomen is het belangrijk om altijd oogbescherming in de vorm van een veiligheidsbril te dragen tijdens werkzaamheden die deze risico's met zich meebrengen. Er zijn verschillende typen veiligheidsbrillen, elk met bescherming tegen één of meer van de hierboven beschreven risico's voor oogschade. Welke veiligheidsbril voor jou geschikt is, is afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert en dus aan welke risico's je ogen worden blootgesteld. Wij hebben alleen veiligheidsbrillen in ons assortiment van de beste merken en hoogste kwaliteit. Een paar van onze topmerken veiligheidsbrillen zijn o.a. Bollé, 3M, MSA, Roots en Uvex.

Veiligheidsbril

Veiligheidsbrillen beschermen de ogen tegen gevaren van (grof) stof, slijpspatten en vloeistofspetters die niet gevaarlijk zijn voor de huid. Een veiligheidsbril lijkt vaak op een normale bril, maar de lenzen van een veiligheidsbril zijn van gehard glas of kunststof. Het montuur is gemaakt van metaal of kunststof. Verder zijn er verschillende extra opties mogelijk bij de keuze van een veiligheidsbril. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een veiligheidsbril met:

  • UV-filter
  • Antidamp coating
  • Antikras coating
  • Weerspiegelende glazen


Lasbril

Tijdens het lassen komen veel vonken vrij. Het is belangrijk om je ogen en gehele gelaat te bedekken en op die manier optimaal te beschermen tegen hete vonken, UV-licht en infrarode straling, maar ook tegen het zichtbare felle licht. Vaak wordt er niet alleen een lasbril, maar ook een laskap gebruikt. Deze beschermt niet alleen de ogen, maar het gehele gezicht. Een lasbril heeft opklapbare glazen om de las te inspecteren als de vlam van het lasvoorwerp is afgehaald. De glazen zijn groen of grijs, afhankelijk van het soort laswerkzaamheden. Afhankelijk van het model worden lasbrillen ook wel gebruikt tijdens het skieën. Uiteraard zijn alle lasbrillen voorzien van een lasfilter. Er zijn echter ook extra opties mogelijk bij de keuze van een lasbril, zoals:

  • UV-filter
  • Antidamp coating
  • Antikras coating


 

Overzetbril

De overzetbril is bedoeld om over een normale correctiebril te dragen. Hierdoor kan je scherp blijven zien wanneer je een oogafwijking hebt, en zijn je ogen beschermd tegen de gevaren van stof, slijpspatten en vloeistofspetters die niet gevaarlijk zijn voor de huid. Overzetbrillen zijn over het algemeen goedkoop, maar meestal ook minder krasbestendig en comfortabel. Er zijn echter overzetbrillen verkrijgbaar met extra opties, zoals:

  • Antidamp coating
  • Antikras coating

 


Ruimzichtbril

Een ruimzichtbril beschermt de ogen tegen chemisch en biologisch gevaar, zoals spetters van gevaarlijke stoffen, zuren, gassen en oplosmiddelen. Ruimzichtbrillen zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en zijn geschikt om over een correctiebril te dragen. Er zijn geventileerde of niet-geventileerde ruimzichtbrillen verkrijgbaar met verstelbare banden en schuimrubberen afdichtingen. Daarnaast zijn er ook ruimzichtbrillen verkrijgbaar met extra opties, zoals:

  • UV-filter
  • Lasfilter
  • Antidamp coating
  • Antikras coating


 

Zorg voor volledige bescherming tijdens je werkzaamheden

Om een juiste keuze te maken voor oogbescherming is het zaak om te weten met welke risico's je in aanraking komt tijdens je werkzaamheden. Op basis hiervan en eventuele extra gewenste opties maak je een keuze. Veiligheidsbrillen worden bovendien vaak gebruikt in combinatie met andere peroonlijke beschermingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld oordoppen, gehoorkappen, veiligheidshelmen, stofmaskers FFP2, stofmaskers FFP3 of halfgelaatsmaskers. Op deze manier zorg je voor volledige bescherming tijdens het werken in combinatie met de juiste werkkleding en werkschoenen of werklaarzen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.