Op de vraag wanneer gehoorbescherming verplicht is kunnen we kort antwoorden: bij harde geluiden. Maar weet jij wanneer je nou echt gehoorschade oploopt, hoe snel dit kan gebeuren en hoe je dit kan voorkomen? Dit leggen wij voor je uit.
Bij het kiezen van een gehoorbescherming dient rekening te worden gehouden met de juiste geluiddemping en het draagcomfort. Bij het werken in een lawaaiige omgeving, of het nu voor een paar minuten of voor meerdere uren is, is gehoorbescherming altijd nodig. Een werknemer die zijn gehoorbescherming afneemt omdat hij zich hiermee niet 100% comfortabel voelt riskeert zijn gezondheid.
Gehoorschade op de werkvloer is een veelvoorkomend probleem. Overigens treedt dit probleem ook steeds vaker op naast de werkvloer, bijvoorbeeld door het luisteren naar muziek en het bezoeken van concerten. Gelukkig is er steeds meer gehoorbescherming beschikbaar die dit moet tegengaan.
Arbowet
Het lawaai op de werkvloer is zeker niet afgenomen de afgelopen tientallen jaren. Sinds de jaren 80 is er een Arbowet in werking gegaan die bedrijven verplicht om werknemers te beschermen wanneer zij in aanraking komen met harde geluiden. De norm was vroeger 85 dB, maar dit is later aangepast naar 80 dB. Deze geluidssterkte is te vergelijken met bijvoorbeeld een drukmachine van een drukkerij.
Wat is dB(A)?
dB(a) is de eenheid voor de sterkte van het geluid afgestemd op de gevoeligheid van het menselijk oor. De reden dat de dB(A) wordt toegepast in plaats van een gewone decibel bij geluidmetingen en geluidberekeningen, heeft te maken met de gevoeligheid van het (menselijk) oor, die voor verschillende frequenties van het geluid niet gelijk is.
Wanneer is geluid schadelijk?
De grenswaarde (wettelijke norm) is 80 dB(A) bij een blootstelling van 8 uur per dag. Op dit niveau hoort de werkgever gehoor beschermende middelen ter beschikking te stellen. Vanaf 85 dB(A) is het geluid “schadelijk” en dient de werkgever technische-organisatorische maatregelen te treffen, zoals op werkplekken aan de hand van pictogrammen duidelijk te maken dat gehoorbescherming verplicht is.
SNR
Bij sommige gehoorbescherming wordt er een SNR waarde aangegeven. SNR staat voor Single Number Rating, wat staat voor de dempingswaarde. Vaak zijn dit gehoorkappen waarbij de nodige technieken zijn gebruikt om het gehoor intensief te beschermen tegen lawaai. Andere manieren van gehoorbescherming zijn oordoppen die je volledig in je oor kan doen. Wil je dubbele bescherming? Dat kan, gebruik dan oordopjes die je in je oor kan doen en daarover gehoorkappen.
Bij onze gehoorbeschermers staat weergegeven tegen hoeveel dB de gehoorkappen je beschermen. Bijvoorbeeld: SNR 25 dB. Dit wil zeggen dat een gehoorbeschermer 100 dB reduceert met 25 dB.
Maar wanneer je een hele dag met een drillboor (115 dB) bezig bent, is SNR 25 dB niet genoeg. Je kan dan deze rekensom maken: 115 dB – 25 db = 90 dB. En bij 90 dB kan je slechts 48 minuten blootgesteld worden aan het lawaai zonder blijvend gehoorschade op te lopen. Je hebt hiervoor dus zwaardere gehoorbescherming nodig.
Tijdsduur
Ook is het zo dat de mate van tijd invloed heeft op het aantal uren dat je kan worden blootgesteld aan veel lawaai. Na 8 uur zou je bij 80 dB pas echt gehoorschade oplopen. Dit loopt echter exponentieel op. Wanneer je wordt blootgesteld aan 83 dB, loop je al na 4 uur gehoorschade op. En je kan maximaal 5 minuten worden blootgesteld aan 100 dB als je geen blijvende gehoorschade wilt oplopen. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een compressor.
Een decibelschaal geeft een goede indicatie van het aantal dB per activiteit. De tijdsduur is hier niet meegerekend. Maar let dus goed op: hoe hoger het aantal decibel, des te sneller je gehoorschade oploopt.
Onze aanraders
Ben je zelf op zoek naar passende gehoorbescherming, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Bekijk dan hieronder onze aanraders!
Deze gehoorkappen zijn uitermate geschikt voor zeer lawaaierige omgevingen met vooral lage frequenties. De gehoorkappen hebben een gemiddelde dempingswaarde van SNR 34 dB(A). De 3M Peltor Optime III beschermen jouw oren optimaal om gehoorschade te voorkomen. Verkrijgbaar als hoofdband en als helmbevestiging.
Werk je in omgevingen met meer lawaai dan hiervoor benoemd is? Dan is de 3M Peltor Optime II wellicht een optie voor jou. Deze gehoorkappen zijn geschikt voor omgevingen met aanzienlijk industrieel lawaai, zoals constructiemachines, luchthavens en landbouwwerkzaamheden. De gehoorkappen hebben een gemiddelde dempingswaarde van SNR 31 dB(A). Speciaal ontwikkeld voor veeleisende, lawaaierige omgevingen. Liever gehoorkappen die je aan je V-Gard helm kan bevestigen? Kies dan voor de H520P3E.
De 3M Peltor Optime I is een zeer lichtgewicht gehoorkap en is super comfortabel om te dragen bij middelmatig industrieel lawaai. Een goed voorbeeld hiervoor zijn werkplaatsen, plaatmetaalbewerking en drukkerijen. Maar ook buiten bij bijvoorbeeld grasmaaien komen deze gehoorkappen goed van pas. De gehoorkappen hebben een gemiddelde dempingswaarde van SNR27 dB(A). Naast hoofdband is ook deze gehoorkap verkrijgbaar als een helmbevestiging.