In 2022 is de nieuwe normering voor veiligheidsschoeisel EN ISO 20345: 2022 ingegaan. Dit heeft veranderingen gebracht op diverse gebieden. De belangrijkste zijn op het gebied van de waterdichtheid en de penetratiebestendigheid. Omdat S2 en S3 werkschoenen voorheen een extra WR (Water Resistant) eigenschap had voor waterdichtheid ontstond er vaak verwarring, aangezien een normale S2 of S3 werkschoenen alleen een waterbestendige bovenzijde heeft. Hetzelfde gold voor penetratiebestendigheid. In de vernieuwde normering is dit uitgebreid en uitgelicht ter verduidelijking. We leggen je hieronder uit hoe het zit.
WR en WPA, waterdicht en waterafstotend uitgelegd
Vroeger had je al WR en WRU (Water Resistant en Water Resistant Upper), oftewel waterafstotend en waterafstotende bovenzijde. De WRU was een standaard eigenschap bij zowel S2 en S3 werklaarzen en werkschoenen. Dat houdt in dat bij licht contact met water, de werkschoen of werklaars tot 60 minuten niet doorlekt. Bij werkschoeisel met de WR eigenschap, is dit tot minimaal 80 minuten. Maar omdat dit zowel bij S2 en S3 voorkwam leverde dit verwarring op. Om dit te verbeteren hebben ze de volgende aanpassingen gedaan:
S2 en S3 schoeisel met de WRU eigenschap zijn nu hernoemd naar Water Penetration and Absorption (WPA). Als een schoen of laars wel de Water Resistant (WR) eigenschap heeft dan wordt de S2 normering omgezet naar een S6 normering. Bij een S3 werkschoen of laars wordt dit de S7 normering.
Waterdichte S6/S7 werkschoenen en werklaarzen
Wat vroeger de S3 werkschoen was met een Water Resistant normering is nu omgezet naar een S7 werkschoen of laars. Verder is er in de basis geen verschil. Het kan zijn dat oudere modellen langzaam vervangen worden met de term S7, maar de komende jaren zal nog veel S3 WR gebruikt worden om het aan te duiden. Vanaf 2023 zijn de eerste modellen op de markt gekomen met S7 normering, bijvoorbeeld de Sixton Canyon werklaarzen en de Helly Hansen Magni werkschoenen en werklaarzen. Ook biedt Helly Hansen een nieuwe Chelsea Evo 2 Winter Laars aan, voorzien van een S7 normering.
Veranderingen antipenetratiezool
Ook veranderd er iets in de normering rondom de antipenetratiezool. Waar de 'P' vroeger stond voor antipenetratiezool is deze nu uitgebreid:
- P metalen antipenetratiezool
- PL (Perforation Large nail) antiperforatiezool van materialen anders dan metaal die bescherming biedt tegen scherpe objecten met een diameter van 4,5 mm
- PS (Perforation Small nail) antiperforatiezool van materialen anders dan metaal die bescherming biedt tegen scherpe objecten met een diameter van 3 mm
Waar je P vaak al tegenkomt bij S1P werkschoenen, zal je in de toekomst bij S3 en S7 ook de versie S3L, S3S, S7L en S7S tegenkomen. Hieraan kan je zien dat er een metaalvrije antiperforatiezool in zit en of deze bescherming biedt tegen objecten van alleen een grotere of ook van een kleinere diameter.
Veranderingen antislip eigenschappen
Waar je vroeger SRA, SRB en SRC had, is dit nu op de schop gegooid. SRA was vroeger antislip op keramische vloeren i.c.m. schoonmaakmiddel, dit is nu een standaard vereiste all Safety schoenen. SRB was dan getest met olie of vet en SRC was getest met beide. Als iets nu getest is met olie en vet krijgt het de normering Slip Resistance, het SRC zal dus vervallen. Het kan wel zo zijn dat een schoen niet antislip getest is dan krijgt deze de notitie: Ø.
Andere kleine dingen
- FO: Dit betekent Fuel Oil Bestendig. FO is niet meer verplicht voor de S-classificatie (voorheen vanaf S1). Het kan echter nog wel worden toegevoegd als additionele eigenschap, mits de test met succes wordt doorstaan.
- SC: De Scuff Cap is een slijtbestendige overneus. Dit is een optionele toevoeging.
- LG: De Ladder Grip hak vermindert kans op doorglijden wanneer je op een trap staat. Ook dit is een optionele toevoeging.
Deze werkschoenen kopen of meer informatie?
Je kunt deze werkschoenen bij ons bestellen via onze website. Voor meer informatie over deze werkschoenen verwijzen wij u graag naar de S7 werkschoenen en S7 werklaarzen pagina's of bij ons uitgebreide artikel over normeringen van schoeisel. Natuurlijk kunt u ook altijd contact met ons opnemen via de mail, het contactformulier of per telefoon.