Gehoorbescherming op de werkvloer

Gehoorbescherming op de werkvloer

Het gebruik van gehoorbescherming op de werkvloer biedt diverse voordelen die zowel de gezondheid als de productiviteit van werknemers bevorderen.

Allereerst fungeert gehoorbescherming als een effectieve barrière tegen potentieel schadelijk geluid, waardoor het risico op gehoorschade wordt geminimaliseerd. Op de werkvloer kunnen blootstelling aan langdurig en intensief geluidsniveau leiden tot gehoorverlies, tinnitus en andere auditieve problemen.

Een werknemer is verplicht gehoorbescherming te gebruiken als de dagdosis gemiddeld hoger is dan 85 dB(A).
Het gevaar van lawaaislechthorendheid begint bij werknemers bij 80 dB(A). Boven deze waarde moet de werkgever volgens de Arbowet gehoorbescherming aanbieden. 

Gehoorbescherming, zoals gehoorkappen of oordoppen, dempt het geluidsniveau en biedt een essentiële beschermingslaag voor het gehoor van werknemers.

Concentratie en focus

Een bijkomend voordeel van gehoorbescherming is de verbetering van concentratie en focus. Omgevingsgeluiden en storend lawaai kunnen de productiviteit verminderen. Gehoorbescherming creëert een rustige werkomgeving, waardoor werknemers zich beter kunnen concentreren op taken die precisie en aandacht vereisen.

Daarnaast draagt gehoorbescherming bij aan het welzijn van werknemers door stressniveaus te verminderen. Blootstelling aan constant lawaai kan leiden tot stress en vermoeidheid, wat op termijn gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Gehoorbescherming biedt werknemers de mogelijkheid om zich af te schermen van storende geluiden, wat een positieve invloed heeft op hun algehele welzijn.

Verder bevordert het gebruik van gehoorbescherming een effectievere communicatie op de werkvloer. In lawaaierige omgevingen kan het lastig zijn om op een efficiënte manier met collega's te communiceren. Gehoorbescherming met geïntegreerde communicatietechnologie of het verminderen van achtergrondgeluiden draagt bij aan een betere samenwerking en communicatie tussen teamleden.

Wat zijn actieve gehoorkappen?

Actieve gehoorkappen zijn gehoorbeschermingsapparaten die voorzien zijn van een ingebouwde radio en/of een niveau-afhankelijke functie. Deze functie zorgt ervoor dat je een prettige geluidsweergave ervaart en minder last hebt van interferentie (Storingsgeluiden).

Het unieke aan actieve gehoorkappen is dat ze je niet volledig afsluiten van de omgeving. Met actieve gehoorkappen kun je dus nog steeds geluiden uit je omgeving horen, maar op een veilig niveau.

Dit maakt ze ideaal voor situaties waarin je gehoorbescherming nodig hebt, maar tegelijkertijd ook bewust wilt blijven van je omgeving. Ze kunnen harde geluiden dempen en zachte geluiden licht versterken. Een voorbeeld van actieve gehoorbescherming is de 3M Peltor Dab.

De voordelen van actieve gehoorkappen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van actieve gehoorkappen:

- Actieve gehoorkappen bieden effectieve bescherming tegen schadelijke geluiden, waardoor je gehoor beschermd blijft.

- Prettige luisterervaring: Dankzij de niveau-afhankelijke functie kun je genieten van een prettige geluidsweergave zonder vervorming of interferentie.

- Bewustzijn van de omgeving: Actieve gehoorkappen laten je toe om geluiden uit je omgeving te blijven horen, waardoor je bewust kunt blijven van mogelijke gevaren of belangrijke signalen.

Met deze voordelen zorgen actieve gehoorkappen ervoor dat je zowel je gehoor beschermt als kunt genieten van een optimale luisterervaring naar bijvoorbeeld radio of de communicatie met collega's.

Meer weten over actieve gehoorkappen?

Wil je meer weten over actieve gehoorkappen en hoe ze je gehoor kunnen beschermen? Neem dan een kijkje bij onze gehoorbescherming voor meer informatie. Ontdek de verschillende modellen en functies die beschikbaar zijn en kies de gehoorbescherming die het beste bij jouw behoeften past.

Met actieve gehoorkappen kun je zorgeloos genieten van muziek, communiceren met anderen en je gehoor beschermen tegen schadelijke geluiden. Wacht niet langer en investeer in de gezondheid van je gehoor met actieve gehoorkappen!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.